WAT ZIJN GEVOLGEN VAN SLAAPTEKORT?

slaaptekort heeft meer invloed dan je denkt.

Slaap is de manier waarop we ‘onze batterij opladen’, maar het heeft meerdere andere functies. Wanneer we niet genoeg slaap krijgen, kan dit grote gevolgen hebben. Indien je lijdt aan een slaaptekort is slaap dus een van de belangrijkste dingen waar je aandacht aan zou moeten besteden. Wij vertellen je wanneer je lijdt aan een slaaptekort en de effecten hiervan op je lichaam.

Wanneer lijd je aan slaaptekort?

Een slaaptekort loop je op wanneer je te weinig slaapt en wanneer de kwaliteit van je slaap niet goed is. Word je niet uitgerust wakker, kan jij je door de dag heen niet goed functioneren en ben je vaak moe? Dan kan dat komen doordat je te weinig slaap krijgt of dat de slaap van slechte kwaliteit is. Je komt bijvoorbeeld niet vaak genoeg in een diepe slaap.

aanbevolen_slaap

Aanbevelingen van American Sleep Foundation

WAT ZIJN DE EFFECTEN VAN een slaaptekort?

Grotere kans op ontstekingen

Zelfs wanneer we een enkele avond een gebrek hebben aan slaap, kan dit het immuunsysteem verzwakken. Dit kan leiden tot een hogere ontstekingswaarden in het lichaam waardoor we vatbaarder zijn voor ziektes.

EEN Verhoogde eetlust

Op basis van wetenschappelijk onderzoek is bij een ernstig slaaptekort (4 uur slaap per nacht) het volgende gemeten. Gemiddeld 18% afname van het hormoon leptine en 28% toename van de ghreline, Deze zijn verantwoordelijk voor honger en verzadiging. Daardoor nam de honger toe met 24% en de eetlust met 23%. Vooral voor calorierijke voedingsmiddelen met een hoog koolhydraatgehalte een toename van 33% tot 45%.

Slechtere verzadiging

Het hierbovenstaande is inderdaad een extreem geval maar mensen die minder dan 7 uur slaap per nacht kregen, voelden zich 26% minder vol na hun ontbijt. Een behoorlijk hoog percentage dus. Een regelmatig slaapgebrek beïnvloedt de hormonen leptine en ghreline. Een slaaptekort heeft een serieus effect op de insulinegevoeligheid van een persoon. Dus je hebt meer honger én zit minder snel vol.

Veranderingen in de balans tussen vet- en spiermassa

De samenstelling van het lichaamsgewicht kan veranderen door het toe het nemen of verliezen van spiermassa en vetmassa. Wat we het liefste zouden willen is het verliezen van vetmassa en het toenemen van spiermassa. Een van de beste onderzoeken omtrent slaap en gewichtsverlies, vergeleek 8,5 uur aan slaap met 5,5 uur aan slaap.  Dit in een 14-daagse periode van energietekort. De groep die een slaaptekort had, verbrandde 55% minder vet en 60% meer vetvrije massa voor elke kilo die verloren werd. Je zult dus enorm veel moeilijker vet verbranden en enorm veel meer spiermassa verliezen.

cognitieve vaardigheden NEMEN AF

Waarschijnlijk heb je deze effecten door slaaptekort wel eens ervaren (misschien nu wel). Veel mensen offeren hun slaap op, om meer tijd te steken in dingen die voor hen belangrijker zijn, met als gevolg dat ze slechts 6-7 uur per nacht slapen. Een aantal studies laat zien dat zelfs 7 uur aan slaap per nacht kan leiden tot een verlaagde concentratie, productiviteit, efficiëntie en je vaardigheid om beslissingen te maken.

VRAAG NU JOUW GRATIS TRY-OUT SESSIE AAN

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.